7,34 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Erp. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Erp telt 6.640 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Erp hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Veghel.
Iemand kan hardheid van 7,34 dH misschien "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Erp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Erp is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.