Waterhardheid Esbeek (Hilvarenbeek)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,26 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Esbeek. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Esbeek is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Esbeek is een zeer kleine woonplaats met 1.210 inwonenden. Esbeek bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Hilvarenbeek.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Esbeek

De beleving van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 5,26 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 5,26 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Esbeek waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,26 dH in Esbeek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Esbeek

Becijfering voor 5,26 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Esbeek?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Esbeek is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 5,26 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.