Waterhardheid Escharen (Grave)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Escharen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Escharen is 10,98 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Escharen is een kleine woonplaats met 1.120 inwoners. Escharen ligt in de gemeente Grave. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Escharen

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de badkamer accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Escharen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Escharen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Escharen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Escharen?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Escharen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.