Waterhardheid Espel (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Zo hard is het water in Espel minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Espel is 8,30 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Espel is een zeer kleine woonplaats met 1.405 inwonenden. Espel is onderdeel van de gemeente Noordoostpolder. Die hoort bij de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Espel

Iemand kan een hardheid van 7,90 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Espel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Espel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Espel

Berekening voor 7,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Espel?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Espel is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.