Waterhardheid Est (Neerijnen)

Zacht
0
7,10
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,10 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Est. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Est is 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Est telt 625 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Est hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Est

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Est waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 Duitse graden in Est**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Est

Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Est?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Est is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,10 naar 0 dH te verminderen.