Waterhardheid Etten-Leur (Etten-Leur)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Etten-Leur heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Etten-Leur is 10,98 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Etten-Leur is een middelgrote woonplaats met 42.270 inwonenden. Etten-Leur is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Etten-Leur.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Etten-Leur

De ervaring van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Etten-Leur waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Etten-Leur**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Etten-Leur

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Etten-Leur?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Etten-Leur is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.