Waterhardheid Eursinge (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Eursinge minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Eursinge is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Eursinge is een kleine woonplaats met 70 inwoners. Eursinge hoort bij de gemeente De Wolden. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Eursinge

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,38 dH misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Eursinge objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Eursinge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Eursinge

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Eursinge?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eursinge is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.