Waterhardheid Everdingen (Vianen)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Everdingen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Everdingen is 8,18 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Everdingen telt 1.180 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Everdingen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Everdingen

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Everdingen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Everdingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Everdingen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Everdingen?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Everdingen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.