Waterhardheid Evertsoord (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Evertsoord (De Pieël) minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Evertsoord (De Pieël) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Evertsoord is een kleine woonplaats met 265 inwoners. Evertsoord bevindt zich in de gemeente Horst aan de Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Evertsoord

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Evertsoord waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Evertsoord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Evertsoord

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Evertsoord?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Evertsoord is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.