Waterhardheid Ewijk (Beuningen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Ewijk is om en nabij de 7,60 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Ewijk biedt plaats aan 3.570 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Ewijk bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Beuningen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ewijk

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,60 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Ewijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,60 dH in Ewijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ewijk

Calculatie voor 7,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ewijk?

Iedereen ervaart volledig onthard water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ewijk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.