Waterhardheid Exloo (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Exloo heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Exloo is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Exloo is een kleine woonplaats met 1.650 inwonenden. Exloo maakt deel uit van de gemeente Borger-Odoorn. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Exloo

U kunt waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Exloo objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Exloo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Exloo

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Exloo?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Exloo is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.