Waterhardheid Eygelshoven (Kerkrade)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Eygelshoven (Egelze) minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Eygelshoven (Egelze) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Eygelshoven biedt plaats aan 5.800 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Eygelshoven ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Kerkrade.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Eygelshoven

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Eygelshoven objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Eygelshoven**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Eygelshoven

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Eygelshoven?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eygelshoven is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.