Waterhardheid Eys (Gulpen-Wittem)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Eys (Ees) heeft een minimale waterhardheid van 7,34 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Eys (Ees) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Eys is een kleine woonplaats met 1.720 inwoners. Eys hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Eys

Men kan waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Eys objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Eys**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Eys

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Eys?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eys is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.