Waterhardheid Farmsum (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Farmsum. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Farmsum is een kleine woonplaats met 1.715 inwonenden. Farmsum hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Farmsum

De beleving van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Farmsum waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 Duitse graden in Farmsum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Farmsum

Calculatie voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Farmsum?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Farmsum is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.