Waterhardheid Feinsum (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Feinsum (Finkum) minimaal. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Feinsum (Finkum) is 9,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Feinsum is een kleine woonplaats met 165 inwonenden. Feinsum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarderadeel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Feinsum

Iemand kan een hardheid van 8,00 dH wellicht "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 8,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Feinsum objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 8,00 dH in Feinsum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Feinsum

Becijfering voor 8,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Feinsum?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Feinsum is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 8,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.