Waterhardheid Ferwert (Ferwerderadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Ferwert (Ferwerd) bedraagt ongeveer 9,40 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalkdeeltjes.

Ferwert biedt plaats aan 1.855 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Ferwert maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ferwerderadiel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Ferwert

De beleving van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 9,40 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douche accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 9,40 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Ferwert waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,40 Duitse graden in Ferwert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ferwert

Becijfering voor 9,40 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Ferwert?

Een ieder ondervindt kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ferwert is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 9,40 naar 0 dH te reduceren.