Waterhardheid Finsterwolde (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Finsterwolde. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Finsterwolde biedt plaats aan 2.285 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Finsterwolde hoort bij de gemeente Oldambt. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Finsterwolde

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Finsterwolde objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Finsterwolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Finsterwolde

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Finsterwolde?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Finsterwolde is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.