Waterhardheid Fluitenberg (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Fluitenberg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Fluitenberg is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Fluitenberg is een kleine woonplaats met 655 inwonenden. Fluitenberg is onderdeel van de gemeente Hoogeveen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Fluitenberg

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 dH "prima" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Fluitenberg waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Fluitenberg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Fluitenberg

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Fluitenberg?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Fluitenberg is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.