Waterhardheid Fochteloo (Ooststellingwerf)

Zacht
0
7,10
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Fochteloo (de Fochtel) ligt in de buurt van 7,10 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Fochteloo (de Fochtel) is 7,20 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Fochteloo is een erg kleine woonplaats met 405 inwoners. Fochteloo is onderdeel van de gemeente Ooststellingwerf. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Fochteloo

De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Fochteloo objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,10 dH in Fochteloo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Fochteloo

Becijfering voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Fochteloo?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Fochteloo is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.