Waterhardheid Franeker (Franekeradeel)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Franeker (Frentsjer) heeft een waterhardheid van ongeveer 6,70 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Franeker biedt plaats aan 12.865 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Franeker ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Franekeradeel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Franeker

De indruk van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,70 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,70 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Franeker objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,70 Duitse graden in Franeker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Franeker

Rekensom voor 6,70 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Franeker?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Franeker is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,70 naar 0 dH terug te dringen.