Waterhardheid Gaanderen (Doetinchem)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Gaanderen bedraagt ongeveer 9,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Gaanderen telt 5.610 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Gaanderen hoort bij de gemeente Doetinchem. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Gaanderen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 9,50 Duitse graden "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 9,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Gaanderen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,50 dH in Gaanderen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Gaanderen

Becijfering voor 9,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Gaanderen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gaanderen is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.