Waterhardheid Galder (Alphen-Chaam)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,10
dH
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Galder heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 10,10 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Galder is 10,70 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Galder biedt plaats aan 945 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Galder maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Alphen-Chaam.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Galder

U kunt waterhardheid van 10,10 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 10,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Galder objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,10 dH in Galder**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Galder

Berekening voor 10,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Galder?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Galder is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 10,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.