Waterhardheid Gameren (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Gameren. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Gameren is 6,90 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Gameren biedt plaats aan 2.425 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Gameren ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zaltbommel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Gameren

De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,22 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,22 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Gameren waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,22 Duitse graden in Gameren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gameren

Berekening voor 6,22 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Gameren?

Iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gameren is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,22 naar 0 Duitse graden te verminderen.