Waterhardheid Garmerwolde (Ten Boer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Garmerwolde heeft een waterhardheid van 12,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Garmerwolde telt 515 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Garmerwolde is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Ten Boer.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Garmerwolde

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Garmerwolde objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 dH in Garmerwolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Garmerwolde

Calculatie voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Garmerwolde?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Garmerwolde is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.