Waterhardheid Gassel (Grave)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Gassel is ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Gassel is een zeer kleine woonplaats met 1.185 inwonenden. Gassel maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Grave.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Gassel

De beleving van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Gassel waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Gassel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Gassel

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Gassel?

Iedereen beleeft onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gassel is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.