Waterhardheid Gastel (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Gastel. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalk.

Gastel biedt plaats aan 690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Gastel maakt deel uit van de gemeente Cranendonck. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Gastel

Men kan waterhardheid van 10,70 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,70 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Gastel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 10,70 dH in Gastel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gastel

Rekensom voor 10,70 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Gastel?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gastel is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 10,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.