Waterhardheid Geerdijk (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
10,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Geerdijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 8,90 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Geerdijk is 10,20 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Geerdijk is een kleine woonplaats met 590 inwonenden. Geerdijk hoort bij de gemeente Twenterand. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Geerdijk

Iemand kan waterhardheid van 8,90 dH "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 8,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Geerdijk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 8,90 dH in Geerdijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Geerdijk

Becijfering voor 8,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Geerdijk?

Iedereen ervaart zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Geerdijk is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 8,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.