Waterhardheid Geersdijk (Noord-Beveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het drinkwater in Geersdijk minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Geersdijk is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Geersdijk telt 340 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Geersdijk bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Noord-Beveland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Geersdijk

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Geersdijk objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Geersdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Geersdijk

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Geersdijk?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Geersdijk is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.