Waterhardheid Geertruidenberg (Geertruidenberg)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Geertruidenberg. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Geertruidenberg is een kleine woonplaats met 6.935 inwoners. Geertruidenberg ligt in de gemeente Geertruidenberg. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Geertruidenberg

Mensen kunnen hardheid van 7,90 Duitse graden "geen probleem" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 7,90 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Geertruidenberg objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,90 dH in Geertruidenberg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Geertruidenberg

Berekening voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Geertruidenberg?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Geertruidenberg is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.