Waterhardheid Geeuwenbrug (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Geeuwenbrug. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Geeuwenbrug is 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Geeuwenbrug is een kleine woonplaats met 75 inwonenden. Geeuwenbrug bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Geeuwenbrug

Iemand kan een hardheid van 7,20 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 7,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Geeuwenbrug objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,20 dH in Geeuwenbrug**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Geeuwenbrug

Calculatie voor 7,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Geeuwenbrug?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Geeuwenbrug is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 7,20 naar 0 dH terug te brengen.