Waterhardheid Geldermalsen (Geldermalsen)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Geldermalsen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Geldermalsen is een naar verhouding kleine woonplaats met 10.570 inwonenden. Geldermalsen is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Geldermalsen

De ontvangst van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 7,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Geldermalsen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 dH in Geldermalsen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Geldermalsen

Calculatie voor 7,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Geldermalsen?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Geldermalsen is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.