Waterhardheid Geleen (Sittard-Geleen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Geleen (Gelaen) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,34 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Geleen (Gelaen) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Geleen is een vrij grote woonplaats met 31.975 inwonenden. Geleen is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Geleen

Iemand kan een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Geleen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Geleen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Geleen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Geleen?

Een ieder ervaart volledig zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Geleen is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.