Waterhardheid Gellicum (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Gellicum. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Gellicum is 9,20 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Gellicum is een kleine woonplaats met 300 inwoners. Gellicum bevindt zich in de gemeente Geldermalsen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Gellicum

De beleving van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 7,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Gellicum objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,00 Duitse graden in Gellicum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gellicum

Becijfering voor 7,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Gellicum?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gellicum is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.