Waterhardheid Gemonde (Sint-Michielsgestel)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Gemonde bedraagt ongeveer 7,95 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag.

Gemonde is een erg kleine woonplaats met 2.225 inwonenden. Gemonde bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint-Michielsgestel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Gemonde

De ervaring van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,95 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,95 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Gemonde objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,95 Duitse graden in Gemonde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Gemonde

Berekening voor 7,95 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Gemonde?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gemonde is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,95 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.