Waterhardheid Genderen (Aalburg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Genderen kenmerkt zich door een waterhardheid van 10,36 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Genderen biedt plaats aan 1.710 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Genderen ligt in de gemeente Aalburg. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Genderen

Sommige mensen kunnen hardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Genderen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Genderen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Genderen

Berekening voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Genderen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Genderen is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te verminderen.