Waterhardheid Gendt (Lingewaard)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Gendt heeft een waterhardheid van ongeveer 7,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Gendt is een zeer kleine woonplaats met 7.180 inwoners. Gendt maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaard.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Gendt

Men kan een waterhardheid van 7,50 dH wellicht "geen probleem" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Gendt objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,50 dH in Gendt**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Gendt

Becijfering voor 7,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Gendt?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gendt is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.