Waterhardheid Genemuiden (Zwartewaterland)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Genemuiden heeft een waterhardheid van ongeveer 7,70 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Genemuiden telt 10.190 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Genemuiden maakt deel uit van de gemeente Zwartewaterland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Genemuiden

Iemand kan een waterhardheid van 7,70 dH wellicht "normaal" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Genemuiden objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,70 Duitse graden in Genemuiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Genemuiden

Berekening voor 7,70 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Genemuiden?

Iedereen ondervindt zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Genemuiden is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.