Waterhardheid Gennep (Gennep)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Gennep. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Gennep is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Gennep biedt plaats aan 9.270 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Gennep hoort bij de gemeente Gennep. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Gennep

De beleving van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Gennep waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,34 dH in Gennep**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Gennep

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Gennep?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gennep is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.