Waterhardheid Gerkesklooster (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Gerkesklooster (Gerkeskleaster) minimaal. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Gerkesklooster (Gerkeskleaster) is 9,60 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Gerkesklooster is een kleine woonplaats met 820 inwonenden. Gerkesklooster maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Gerkesklooster

U kunt een waterhardheid van 9,20 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 9,20 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Gerkesklooster waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,20 dH in Gerkesklooster**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Gerkesklooster

Becijfering voor 9,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Gerkesklooster?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gerkesklooster is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 9,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.