Waterhardheid Giessenburg (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Giessenburg is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Giessenburg is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Giessenburg telt 4.875 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Giessenburg ligt in de gemeente Giessenlanden. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Giessenburg

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is zeer subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Giessenburg waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Giessenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Giessenburg

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Giessenburg?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Giessenburg is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.