Waterhardheid Giethoorn (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Giethoorn kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,50 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Giethoorn telt 2.725 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Giethoorn maakt deel uit van de gemeente Steenwijkerland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Giethoorn

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 dH "OK" vinden en het schoonmaken van de kranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Giethoorn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in Giethoorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Giethoorn

Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Giethoorn?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Giethoorn is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.