Waterhardheid Gilze (Gilze en Rijen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,10 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Gilze. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag.

Gilze biedt plaats aan 7.555 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Gilze maakt deel uit van de gemeente Gilze en Rijen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Gilze

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 10,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,10 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Gilze objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 10,10 dH in Gilze**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Gilze

Berekening voor 10,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Gilze?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Gilze is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 10,10 naar 0 dH te verminderen.