Het kraanwater in Goes kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Goes is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Goes telt 27.285 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Goes bevindt zich in de gemeente Goes. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.
De beleving van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de kranen aanvaarden.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Goes**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Goes is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.