Waterhardheid Gorinchem (Gorinchem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Gorinchem minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Gorinchem is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Gorinchem is een middelgrote woonplaats met 34.210 inwoners. Gorinchem is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Gorinchem.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Gorinchem

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Gorinchem waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Gorinchem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gorinchem

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Gorinchem?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Gorinchem is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.