Waterhardheid Gorredijk (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,90 dH. Zo hard is het water in Gorredijk (de Gordyk). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.

Gorredijk biedt plaats aan 7.355 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Gorredijk bevindt zich in de gemeente Opsterland. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Gorredijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,90 dH "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Gorredijk objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,90 Duitse graden in Gorredijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gorredijk

Berekening voor 6,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Gorredijk?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gorredijk is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.