Waterhardheid Gorssel (Lochem)

Zacht
0
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,80 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Gorssel. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,99 kilogram kalk.

Gorssel is een kleine woonplaats met 3.855 inwoners. Gorssel ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lochem.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Gorssel

U kunt een hardheid van 7,80 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 7,80 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Gorssel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,80 Duitse graden in Gorssel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Gorssel

Calculatie voor 7,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,80 dH x 180m3 = 24,99 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Gorssel?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gorssel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,80 naar 0 dH terug te brengen.