Waterhardheid Gouda (Gouda)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Gouda heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Gouda is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Gouda telt 70.900 inwonenden. Dit maakt deel uit van de top 50 plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij grootschalige woonplaats. Gouda bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Gouda.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Gouda

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Gouda waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Gouda**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Gouda

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Gouda?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gouda is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.