Waterhardheid Goudriaan (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Goudriaan minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Goudriaan is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Goudriaan telt 890 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Goudriaan bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Goudriaan

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Goudriaan objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Goudriaan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Goudriaan

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Goudriaan?

Een ieder ondervindt kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Goudriaan is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te verminderen.