Waterhardheid Goudswaard (Korendijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Goudswaard kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Goudswaard is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Goudswaard is een kleine woonplaats met 1.970 inwoners. Goudswaard bevindt zich in de gemeente Korendijk. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Goudswaard

De perceptie van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Goudswaard waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Goudswaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Goudswaard

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Goudswaard?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Goudswaard is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.