Waterhardheid Graauw (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Graauw heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Graauw is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Graauw biedt plaats aan 925 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Graauw hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Graauw

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Graauw objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Graauw**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Graauw

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Graauw?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Graauw is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.